Tiivis ohjeistus
Historiallista puvustusta edellytetään kaikilta osallistujilta. Pelissä käytetyn vaatetuksen ja varustuksen tulee olla autenttisista materiaaleista historiallisten mallien mukaan valmistettu ja sopia aikakauteen, siis 1500-luvun loppuun. Käytännössä mikä tahansa 1500-luvun sekä 1600-luvun alkupuoliskon mallin mukaan tehty varuste käy peliin sellaisenaan.
Kyseessä on vaelluspeli ja koko peli vietetään ulkosalla. Luonteva vaatetus kaikille hahmoille on siis lämmin ja käytännöllinen ulkovaatetus. Suosittelemme käyttämään ennen kaikkea varusteita joita on jo testattu tositoimissa. Käytännössä kaikki pelin hahmot ovat talonpoikaissäätyisiä joten koreita muotivaatteita ei ole tarpeen käyttää. Monet rahvaan vaatteet olivat hyvin arkaaisia malleiltaan ja suuria eroja edellisten vuosisatojen vaatemalleihin ei ollut, joten useimmat keskiaikavaatteet ovat sovellettavissa peliin.
Osa hahmoista on aseistautunut. Pelissä käytetään teräsaseita ja rauhallista taistelutyyliä. Historiallisesti nuijamiehillä oli kotitekoisten nuijien lisäksi ajanmukaisia sota-aseita käytössään, näinollen renessanssiajan miekat, hilparit, piikit, keihäät ja jouset käyvät nuijamiesten aseiksi, hieman hahmosta riippuen. Sotilashahmoilla on tietenkin kunnolliset aseet, mahdollisesti myös hieman panssaria. Jousilla voidaan ampua pehmustettuja nuolia tarkemman ohjeistuksen mukaan. Tuliaseita on pelissä muutama, niitä mallinnetaan toimivilla mustaruutiaseilla joilla voidaan myös pelissä ampua paukkulaukauksia, ja joita käyttävät vain luvanhaltijat, pelinjohdon erikseen ohjeistamana. Ampujille annetaan erikseen turvallisuusohjeistus, muut pelaajat eivät voi pelissä käyttää tai kantaa edellämainittuja tuliaseita tai riistää niitä pois käyttäjältään.
Sateenkaarilipun alla -larppiin ja Landsknecht-projektiin tehdyt varusteet sopivat hyvin, vaikka ovatkin hieman varhaisemmalta aikakaudelta: ja vastaavasti myös GARS-varusteet ja Papukaijajussin rosvojahti – larpissa käytetyt varusteet käyvät erinomaisesti, vaikka ovat puolestaan hieman myöhäisiä.
Turvallisuussyistä seuraavat poikkeamat varusteiden historiallisuusvaatimuksissa on sallittu:
- Modernit mutta perinteisen oloiset ja huomaamattomat nahkajalkineet (ennen kaikkea armeijan nahkasaappaat) historiallisten jalkineiden sijaan, jos ei omista talvikelpoisia historiallisia jalkineita
- Modernit lämpökerrastot tms. lisälämmikkeet piilossa historiallisten vaatteiden alla, jos pelkää muuten paleltuvansa kuoliaaksi
- Juomaveden kannossa naamioitu muovinen pullo käy jos muuta ei ole saatavilla
Tarkempi ohjeistus
Yleisohjeita puvustukseen
Viime kädessä tärkeää on sisäistää se että pelissä käytetään aikavälille 1500-1650 Suomeen ja talonpoikaissäätyiseen käyttöön edes jotenkuten soveltuvia historiallisia vaatteita, painotuksen ollessa vahvasti talvikäytettävyydessä.
Jos tämä aikakausi on edes jotenkin hallussa niin alla ei ole mitään uutta. Jonkinlaisia suuntaviivoja autenttisuudelle esitetään, mutta ei kannata ottaa niistä liikaa paineita. Kunhan nyt ette goretekseissä tule.
Huomautettakoon että tässä tekstissä keskitytään vahvasti miesten vaatteisiin: naishahmot ovat pelissä vähemmistönä, ja muotipukua käyttäviä naishahmoja ei ole pelissä lainkaan. Sellaista asiaa kuin talonpoikaisnaisten erävaatetus ei joka tapauksessa ollut olemassakaan, eli erämaahan matkalle tai pakoretkelle talvisaikaan lähteneiden naisten vaatetus olisi joka tapauksessa yhdistelmä erilaisia improvisoituja lämmikkeitä ja miestenkin vaatteita.
Jalkineet
Ehdottomasti kannattaa olla hyvät kengät jotka toimivat talviympäristössäkin. Näinollen sallimme nykyaikaistenkin jalkineiden hyödyntämisen tietyissä rajoissa. Moderneista jalkineista peliin hyväksytään ennen kaikkea sotilassaappaat, siis kaikenlaiset armeijaylijäämänä kaupattavat ja vielä nykyäänkin esim. Töysän kenkätehtaan valmistamat klassiset perussaappaat joita saa sangen kohtuulliseen hintaan. Myös lapikkaat ja pieksut ovat erittäin kelvollinen valinta, ja miksei huopikkaatkin – kaikilla näillä jalkineilla on ainakin jonkinlainen 1500-1600 -lukuinen esikuva. Jotkut vaelluskengät rupeavat olemaan jo sitten turhan härskin näköisiä minkään historiallisen puvun kanssa, ei niitä mielellään peliin – kumisaappaista nyt puhumattakaan. Simppelit maiharit saa vielä säärikääreillä naamioitua.
Historiallisesti tyypillisimmät jalkineet Nuijasodan taisteluissa olisivat olleet jonkinlaiset saappaat: joko pitkävartiset ja istuvat, korolliset (sellaiset piraatti- ja musketöörileffoista tutut) muotisaappaat ratsumiehillä ja vauraammalla väellä tai löysemmät ja pehmeäpohjaiset lyhytvartiset saappaat/pieksut/nutukkaat talonpojilla ja tavallisilla sotilailla. Aikakauden sotilasmuotiin kuuluisivat toki myös pienet puoliavoimet ja kovapohjaiset nahkakengät, mutta ihan sellaisenaan tällaiset pikkukengät eivät kyllä talviseen metsään sovi eikä niitä takuulla Suomen talvessa käytettykään. Nilkkuri/säärystinvirityksillä saa lyhytvartisetkin kengät toimiviksi hangessa. Köyhemmällä väellä ei välttämättä olisi talvikäyttöisiä nahkakenkiä lainkaan vaan kotona kankaasta ommellut ja tervalla kyllästetyt tallukkaat, eräänlaiset ulkosukat, pehmeiden nahkakenkien päällä.
Lyhyellä varrella varustetut yleiskäyttöiset historialliset jalkineet, oli niiden esikuva sitten viikinki- tai keskiaikainen, ovat varmasti suositeltavin historiallinen jalkinemalli peliin. Jos lunta on paksulti, kannattaa kiinnittää huomiota siihen että jalkineen suu on kiristettävissä tai käärittävissä riittävän tiiviiksi. Jos taas pelin aikaan on kosteaa niin kannattaa rasvata jalkineensa hyvin. Toki kannattaa ymmärtää että mikäli on oikeasti märkä keli niin mikä tahansa historiallinen jalkine kyllä jossain vaiheessa kastuu läpi.
Housut, hameet ja sukat
Mieshahmot käyttävät housuja, naishahmot hametta – paitsi jos mieshahmo on skotlantilainen palkkasoturi, tai jos naishahmo on tarkoituksellisesti pukeutunut mieheksi. Naishahmoille käy siis renessanssipuvun erillinen poimitettu hame, kuten myös keskiaikapuvun mekot – aikakaudella ollaan näiden tyylien taitekohdassa. Kerrostetut hameet ovat varmasti hyvä idea, ja hameen alla voi toki käyttää myös housuja.
Miesten muotipuvussa käytetään päällekkäin tiukkoja housuja tai sukkia (myöhäiskeskiaikainen hose) sekä pussittavia polvipituisia housuja, siis niin, että polvesta alaspäin on tiukkaa ja polvesta ylöspäin pussittavaa.
Aikakauden muotipuvussa käytettiin sekä ”1500-lukuisia” voimakkaasti pussittavia ja viillekkein koristeltuja housuja (landsknecht-tyyliset housut, bombastoidut housut, pluderhosen jne) että hillitympiä ”1600-lukuisia” polvihousuja eli “venetsialaisia” housuja. Käytännössä hyvin monenlaiset historialliset polvi- ja pussihousumallit käyvät pelikäyttöön, viikinkiaikaiset pussihousutkin menevät useimmissa tapauksissa pluderhoseneista.
Muotipuvun sukkina voi käyttää pitkiä villasukkia tai kankaasta ommeltuja lahkeita: keskiaikaiset tiukat lahkeet tai ”joined hose” käyvät hyvin. Erilaiset säärystin- ja säärikääreratkaisut ajavat myös tiukkojen sukkien aseman. Säärikääreitä oltaisiin varmasti joka tapauksessa käytetty talvisen pukeutumisen osana.
Sotilaat ja vauraammat talonpojat käyttävät pääosin muotipuvun mukaisia vaatteita, siis erillisiä sukkia ja polvihousuja. Kuvissa näkyy myös 1400-luvun mallin mukaisia tiukkoja housuja maalaisilla pitkälle 1500-luvulle asti. Talonpoikaiseen pukuun Pohjoismaissa kuuluivat myös pitkät suorat housut, toki niidenkin lahkeet talvisaikaan yleensä säären ympärille pieksujen pauloilla tai säärikääreillä kiristettyinä tai saappaanvarsiin tungettuina. Kaikenlaiset suhteellisen löysät suorat housut käyvät mallintamaan talonpoikaisia housuja: esimerkiksi 1900-lukuiset sotilaspuvun sarkahousut (ilman reisitaskuja) ovat ulkonäöltään ihan ok peliin ja varmasti ainakin riittävän lämpimät. On myös mahdollista käyttää vaikkapa pellavakankaisia ohuita ja väljiä suoria housuja suoja- ja päällyshousuina lumipuvun housujen tapaan, ja niiden alla vaikka keskiaikaisia lahkeita tai villakerrastoja.
Takit, yläosa
Takin alla käytetään tietenkin paitaa, tai todennäköisesti useampaa: monen päällekkäisen pellavapaidan käyttämisestä kylmällä säällä on kiistattomia tietoja (villapaidan tyylisiä välikerroksen lisälämmikkeitä ei ilmeisesti yleisesti käytetty). Paidat eivät pelissä varmaan paljoa näy, mikä tahansa historiallismallinen aluspaita käy täten hyvin. Löysä pellavapaita on käytännöllinen ja autenttinen ratkaisu. Hienomman puvun osana siinä sitten irtokaulus näkyvillä.
Aikakauden “espanjalaismallisen” ja lähes yleismaailmallisen muotipuvun takkiratkaisu olisi dubletti, tiukasti istuva ja tarkasti leikattu, hieman topattu lyhythelmainen ja vyötärösaumainen takki. Ulkovaatteena sen päällä käytettäisiin sitten puoliympyräviittaa tai kaapumaista laajoilla hihoilla varustettua takkia. Muitakin muodikkaita päällysvaateratkaisuja on, esimerkiksi kasukan (tabardimainen musketöörin päällysvaate) varhaiset asteet. Käytännössä sekä hieman varhaisemmat Sture-dubletit että myöhäisemmät 1600-luvun sotilasdubletit käyvät erinomaisesti peliin jos tavoittelee muodikasta/sotilaallista pukeutumista.
Kylmällä säällä muotipukuun kuuluivat päällimmäiseksi kerrokseksi turkisvuoratut takit ja viitat. Pohjoismaista on paljon tietoja mm. susiturkkien ostamisesta sotilaiden käyttöön, siis dubletin päällä käytettäviksi. Malliltaan nämä turkit ovat varmasti olleet hyvin yksinkertaisia, kuvien perusteella karvapinta ulospäin käytettyjä ja leveillä kangasvöillä vartalon ympäri kiinnitettyjä. Hyvin todennäköisesti monet 1500-luvun alkupuolen väljät ja kaapumaiset muotivaatteet säilyivät käytössä Ruotsin alueella vielä 1500-luvun lopulle juuri kylmän sään vaatteina, kuvissa näkyy esimerkiksi waffenrock-tyyppisiä laajahelmaisia poimutettuja mekkoja hyvinkin myöhään.
Kansanomaisen puvun perusosa olisi myös jo edestä napitettava ja lyhythelmainen takki, tosin ei dubletin tapaan räätälöity, ja talvivaatteena pidempi yksinkertainen takki. Myös anorakkimallisista talvinutuista ja saamenpuvun tyylisistä päällysmekoista on arveluja. Rahvaan naistenpuku ei yläosaltaan valtavasti miestenpuvusta eroa, dublettimainen röijy on jo käytössä, ja talvitakeissa ja -turkeissa tuskin on ollut erikseen naisten malleja joka tapauksessa.
Päähineet ja asusteet
Lämmin päähine on tietenkin oleellinen varuste. Yksinkertaiset turkishatut käyvät peliin hyvin.
Turkisreunaiset kangashatut -esimerkiksi tonttulakkimalliset- ovat aikakautisia etenkin talonpoikaisessa käytössä. Kankaiset barettimalliset hatut (tudor bonnet – tyyliset) ovat 1500-luvun muotia ja sopivat kaikille. Leveälieriset huopahatut ovat myös jo tuloillaan muotipuvun osaksi mutta eivät sellaisenaan ole talvilämpimiä, toki yhdistettynä vaikkapa villahuiviin voi lierihattukin käydä.
Puikoilla kudotut tai neulakinnastekniikalla valmistetut pipot sekä villakankaasta ommellut patalakit ovat tyypillisiä vähävaraisten päähineitä. Ne sopivat myös sotilaille kypärän alle.
Keskiaikaiset hartiahuput ovat edelleen talonpoikaisessa käytössä. Hartiahuppua voi käyttää yhdessä jonkun muun päähineen kanssa.
Naishahmot käyttävät huivia, mutta sen kanssa voi ja varmaan kannattaakin käyttää myös jotain muuta päähinettä.
Tumppuja tai hansikkaita ei kannata tietenkään unohtaa.